Pages

28 Φεβ 2012

Μικρό βιογραφικό για τον μεγάλο Χρύσανθο Θεοδωρίδη (βίντεο)

Όσα και να πούμε για τον Χρύσανθο λίγα είναι. Προσωπικά νοιώθω τυχερός που μπόρεσα
να τον δώ να τραγουδάει σε διάφορες εκδηλώσεις και κέντρα διασκέδασης. 
Όταν ήμουν νεαρός πάντως έτυχε να δώ τον Χρύσανθο ζωντανά στον "Ξενητέα" και δεν μου άρεσε. (Ο αθεόφοβος!) Θυμάμαι που και η παρέα μου ήθελε να φύγει. Μετά μεγαλώντας κατάλαβα. Έπεσε στα χέρια μία κασέτα με την "Ποντιακή παράδοση" , αφού την έλιωσα, μετά έλεγα ότι αυτά τα τραγούδια είναι τέστ. Αν σου αρέσουν είσαι Πόντιος. 
Μεγάλη στιγμή πιστεύω για την καριέρα του, κάτι που δεν αναφέρεται παρακάτω είναι και η συνεργασία του με  τον Στέλιο Καζαντζίδη στο δίσκο "Τα αϊδόνια του Πόντου" το 1993

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε ένα μικρό βιογραφικό του μεγάλου Πόντιου καλλιτέχνη:

O Χρύσανθος Θεοδωρίδης γεννήθηκε το Δεκέμβρη του 1933 στην Οινόη Κοζάνης, από γονείς αγρότες, που κατάγονταν από το χωριό Πεζιρκιάν Κιατσίτ του Καρς και πέθανε την 1-4-2005. Τελείωσε το δημοτικό σχολείο του χωριού του και εγγράφηκε στο Βαλταδώριο γυμνάσιο της Κοζάνης. Η δολοφονία του πατέρα του, Κωνσταντίνου, από συμμορία παρακρατικών το 1949 αναγκάζει την οικογένειά του να καταφύγει στη Δραπετσώνα του Πειραιά.


Εκεί ο νεαρός Χρύσανθος θα ριχθεί μαζί με τα μεγαλύτερα αδέλφια του στον αγώνα του βιοπορισμού. Ταυτόχρονα θα μεταγραφεί στο ονομαστό για την εποχή Α' Πρότυπο Γυμνάσιο Πειραιώς, τη σημερινή Ιωνίδειο Πρότυπο Σχολή, ενώ την ίδια περίοδο, θα αρχίσει να αναδεικνύει το ταλέντο του, αλλά και τα πλούσια μουσικά βιώματα που κουβαλάει απ’ το χωριό του, συμμετέχοντας σε λαογραφικές εκπομπές του ραδιοφωνικού σταθμού Αθηνών.

Είναι η περίοδος της μαθητείας δίπλα σε πρωτομάστορες της ποντιακής μουσικής παράδοσης, όπως ο Νίκος Παπαβραμίδης και ο θεατράνθρωπος Νίκος Σπανίδης. Την ίδια εποχή (1954) ηχογραφεί και τον πρώτο του δίσκο 78 στροφών, στον οποίο τον συνοδεύει ο λυράρης Νίκος Λαζαρίδης.

Το 1959 μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη, αποφασισμένος να ασχοληθεί επαγγελματικά με το παραδοσιακό τραγούδι. Τότε αρχίζει και η «θρυλική» πλέον συνεργασία του με τον «Πατριάρχη» της λύρας, το Γώγο Πετρίδη.

Προικισμένοι και οι δύο από τη φύση με σπάνια μουσικά χαρίσματα, Γώγος και Χρύσανθος θα αποτελέσουν το δημοφιλέστερο ποντιακό μουσικό δίδυμο όλων των εποχών, ενώ, ανοίγοντας για πρώτη φορά στην ποντιακή μουσική τις πόρτες των νυχτερινών κέντρων, θα θέσουν τις βάσεις για τη δημιουργία του σημερινού ποντιακού μουσικού στερεώματος.

Η «ιστορική» συνύπαρξη των δύο καλλιτεχνών θα αποτυπωθεί σε τρεις μικρούς δίσκους βινυλίου, καθώς επίσης και σε πάμπολλες –εξαιρετικά δυσεύρετες σήμερα- ερασιτεχνικές ηχογραφήσεις. Παράλληλα με τις εμφανίσεις του στα πρώτα νυχτερινά κέντρα της Θεσσαλονίκης, ο Χρύσανθος συμμετέχει ενεργά στις λαογραφικές εκπομπές της Ευξείνου Λέσχης Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια του Φάρου Ποντίων Θεσσαλονίκης, ως στενός συνεργάτης του ακούραστου ερευνητή της ποντιακής μουσικής λαογραφίας Στάθη Ευσταθιάδη.

Το εξαιρετικό ταλέντο του και κυρίως το σπάνιο ηχόχρωμα της φωνής του θα προκαλέσουν γρήγορα το ενδιαφέρον σημαντικών ελλήνων συνθετών. Καθώς οι προτάσεις για μια νέα καριέρα στο χώρο του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού διαδέχονται η μία την άλλη, ο Χρύσανθος παίρνει το 1975 τη μεγάλη απόφαση να κατέβει στην Αθήνα.

Εμφανίζεται στην μπουάτ «Αποσπερίδα» με τους Νίκο Ξυλούρη, Μαρίζα Κωχ και τον συνθέτη Χριστόδουλο Χάλαρη. Το 1976 συμμετέχει σε συναυλίες με τον Χ. Χάλαρη και τον Ν. Ξυλούρη σε όλη την Ελλάδα. Το 1979-80 συμμετέχει σε συναυλίες του Χ. Χάλαρη στον Λυκαβηττό και με τα έργα «Πέρσες», «Ρωμανός ο Μελωδός» κ.ά.. Το 1980 λαμβάνει μέρος στο φεστιβάλ της Αβινιόν και σε τρεις ακόμη πόλεις της Ν. Γαλλίας.

Το 1981 πηγαίνει στη Λιλ της Γαλλίας για μια συναυλία πανεπιστημιακής σχολής. Το Φεβρουάριο του 1983 σε συναυλίες στην Δ. Γερμανία (Βόννη-Ντίσελντορφ) και τη Γενεύη. Επίσης τον Μάιο του 1983 ερμηνεύει στη Μασσαλία τα «Πάθη Απόκρυφα» του Χρ. Χάλαρη σε ποιητική απόδοση του Γ. Κακουλίδη. Θα ακολουθήσουν πολλά άλλα ταξίδια στο εξωτερικό στα οποία ο Χρύσανθος, παράλληλα με το έντεχνο ρεπερτόριό του, θα επιδιώκει πάντα να τραγουδά και παραδοσιακά ποντιακά τραγούδια.

Το 1996, μετά από παραμονή 20 χρόνων στην Αθήνα, αποφασίζει να επιστρέψει μόνιμα στη Βόρεια Ελλάδα και να εγκατασταθεί στη Θεσσαλονίκη. Άλλωστε, κατά το διάστημα της παραμονής του στην Αθήνα δεν έπαψε ποτέ να ανεβαίνει κατά καιρούς στη Βόρεια Ελλάδα και να εμφανίζεται σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και σε νυχτερινά κέντρα. Από 1967 είναι παντρεμένος με την Αναστασία Παχατουρίδου, η οποία στάθηκε μέχρι σήμερα δίπλα του ως πολύτιμη μούσα και στοργική σύντροφος.



Παρακάτω το τραγούδι "Του θάνατου παράγγειλα" με τον Νίκο Ξυλούρη συμμετέχει ο Χρύσανθος.
Μουσική: Χ.Χάλαρης
Στίχοι :Γ.Κακουλίδης





Και ένα ωραίο ποντιακό τραγούδι στο βίντεο παρακάτω:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου