Pages

27 Μαρ 2012

Μαθήματα ποντιακών χορών. Νο 3 Ομάλ Κερασούντας ή Εμπρ΄οπίσ΄. (βίντεο)

Ακόμη ένα μάθημα  χορού  από τους κ. Σιδηρόπουλο και κ. Κοκοβίδη. 

Παρουσιάζουν το "Ομάλ Κερασούντας" ή "Εμπρ΄οπίσ".

24 Μαρ 2012

Αυλός. Αρχαίοι Ελληνικοί Αυλοί. (βίντεο)


Ιστορία
Η καταγωγή του αυλού δεν έχει τελείως αποσαφηνιστεί. Σύμφωνα με πολλές αρχαίες πηγές, ήρθε από τη Μικρά Ασία και, ειδικά, από τη Φρυγία.



Erhu Η λύρα της Κίνας (βίντεο)

"Λύρα" κατά κάποιο τρόπο θα μπορούσαμε να πούμε το παραδοσιακό δίχορδο

20 Μαρ 2012

Μάθημα ποντιακής Λύρας Νο 5. Τρυγόνα (βίντεο)

Συνεχίζονται τα μαθήματα λύρας με το γνωστό τραγούδι-χορό "Τρυγόνα".

Αναλυτικά παρουσιάζονται

19 Μαρ 2012

Μωμόγεροι στο "Παρακάθ'"! (βίντεο)

Έκπληκτοι οι θαμώνες της γνωστής μουσικής σκηνής  παρακολούθησαν τους "Μωμόγερους"  του Μορφωτικού Λαογραφικού Συλλόγου Τετραλόφου 

14 Μαρ 2012

ΚΩΣΤΙΚΑΣ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ « Λίγα λόγια για την ζωή και το έργο του »


        ΚΩΣΤΙΚΑΣ ΤΣΑΚΑΛΙΔΗΣ
       « Λίγα λόγια για την ζωή και το έργο του »

Image 

Ο Κωνσταντίνος Τσακαλίδης (Κωστίκας) γεννήθηκε στα Δενδράκια Δράμας το 1933. Ήταν το τρίτο παιδί από τα επτά τέκνα του Ιωάννη και της Όλγας, προσφυγικής καταγωγής απ' την Τραπεζούντα του Πόντου.

12 Μαρ 2012

Μαθήματα ποντιακών χορών Νο 2. Τρυγόνα Ματσούκας (βίντεο)

Συνεχίζουμε τα μαθήματα χορού με ένα ωραίο και  εύκολο σχετικά  χορό. 

10 Μαρ 2012

Ισλανδική Fidla Viking/Norse









This is a copy of an instrument in the Icelandic Museum in Reykjavik, it is unusual in that it has 4 wire strings rather than the 2 horsehair or brass strings. There is also a 1920's copy of this in Copenhagen.

«Μίλησε» η λύρα του Ερμή

Ερευνητές από την Κρήτη κατέγραψαν για πρώτη φορά τις ακουστικές δυνατότητες της λύρας που συνόδευε τους αρχαίους έλληνες αοιδούς








7 Μαρ 2012

Λύρα: ένα ξεχασμένο όργανο της Θράκης

Οι αγροτικοί και κτηνοτροφικοί πληθυσμοί της ενδοχώρας της Θράκης έπαιζαν έναν τύπο αχλαδόσχημης λύρας, αυτήν που σήμερα ονομάζουμε θρακική ή θρακιώτικη. Λόγω απομόνωσης η λύρα αυτή, όπως επίσης η μακεδονική και εκείνη τη Καλαβρίας(Lira Calabrese), δεν παρουσίασε στην κατασκευή και στην τεχνική παιξίματος την εξέλιξη που παρουσίασαν άλλες λύρες, όπως η πολίτικη, η λύρα της Κρήτης, της Καρπάθου, η βουλγάρικη Gadulka, η κροατική Liricaκαι η ισπανική Rabel Espana, διατηρώντας έτσι τον αρχαϊκό της χαρακτήρα.

Βουλγάρικη γκαντούλκα κάτω από την Ακρόπολη

Ένας παππούς έπαιζε κάτω απ την Ακρόπολη (Ιούνιο του 2010) το όργανο που θα δείτε...

Γκαγκανίτσα με θρακιώτικη λύρα


Αλέξιος Παρτινούδης σε θρακιώτικο μεταμεσονύκτιο παραλήρημα!!
Η Θράκη στα καλύτερά της...

Πηγή: http://www.youtube.com/watch?v=tAWO5fQ7RhM

Μάθημα ποντιακής Λύρας Νο 3 (Ρασόπουλο) Βίντεο

Το τρίτο μάθημα είναι το "Ρασόπουλο" του Μιχάλη Καλιοντζίδη,

6 Μαρ 2012

Συνέντευξη Σ.Καζαντζίδη-Χρύσανθου (Βίντεο)

Ο Στέλιος Καζαντζίδης και Χρύσανθος Θεοδωρίδης μιλούν με τον Θανάση Λάλα

3 Μαρ 2012

Η Ποντιακή διάλεκτος

1. ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΑ

Η ποντιακή διάλεκτος και η καππαδοκική διάλεκτος αποτελούν τα λεγόμενα Μικρασιατικά ιδιώματα, τα οποία έχουν ομοιότητες με τα Κυπριακά, τα Δωδεκανησιακά και άλλα (Χίου, Ικαρίας). 
Για τα Μικρασιατικά ιδιώματα γράφει ο Μανόλης Τριανταφυλλίδης: «Χωρισμένα νωρίς από την επίλοιπη ελληνόγλωσση περιοχή και με ξενόγλωσσο υπόστρωμα, έμειναν για αιώνες χωρίς εύκολη συγκοινωνία και χωρίς γραπτή παράδοση, που να στηρίζη την προφορική γλώσσα, και ακολούθησαν διαφορετική εξέλιξη. 
Διατήρησαν γνωρίσματα τη παλιάς ελληνιστικής κοινής, καθώς και της μεσαιωνικής γλώσσας, και είναι έτσι από τ' αρχαϊκότερα νεοελληνικά ιδιώματα. Από το άλλο μέρος όμως, ενώ έμειναν καθαρά από άλλες ξένες επιδράσεις και διατήρησαν πολλές λέξεις και τύπους αρχαϊκούς, δέχτηκαν, ιδίως τα καππαδοκικά και τα σιλιώτικα, βαθύτερη την επίδραση από τα τούρκικα» (Ιστορική εισαγωγή 274). 

Βασίλης Αρχιτεκτονίδης: Πραγματεία για τη διδασκαλία της ποντιακής λύρας

«Η ποντιακή μουσική αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά στοιχεία του ποντιακού ελληνισμού, που στήριξε ψυχικά και πνευματικά τους πρόσφυγες μετά τον ξεριζωμό και την εγκατάστασή τους στις καινούριες πατρίδες. Πολλοί από τους λυράρηδες και τους τραγουδιστές της πρώτης γενιάς είναι αυτοδίδακτοι μουσικοί, οι οποίοι έφεραν από τις αλησμόνητες πατρίδες του Πόντου μαζί με τα μουσικά τους όργανα και τις λιγοστές τους γνώσεις και συνέχισαν την ποντιακή μουσική παράδοση με ιδιαίτερη αγάπη και πάθος, αφήνοντας έναν τεράστιο μουσικό πλούτο παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Οι σημερινοί συνεχιστές της μουσικής παράδοσης του Πόντου θέλοντας να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους, αναζητούν πλέον μουσικές πηγές απ’ όπου θα μπορέσουν να αντλήσουν περισσότερα στοιχεία για τη θεωρία της ποντιακής μουσικής και την ιστορία των μουσικών οργάνων που τους ενδιαφέρουν και έτσι η ανάγκη συγκέντρωσης αυτών των στοιχείων επέβαλε την έκδοση του παρόντος εγχειριδίου του καταξιωμένου συνθέτη-συγγραφέα-μουσικολόγου Βασίλη Αρχιτεκτονίδη με τίτλο : “Πραγματεία για τη διδασκαλία της ποντιακής λύρας”». 

2 Μαρ 2012

Μαθήματα ποντιακών χορών Νο 1.Τικ ματσούκας (βίντεο)

Περιπλανώμενος στα βίντεο του διαδικτύου, βρήκα ενδιαφέροντα βίντεο με χορούς του Πόντου.

Μαθήματα Ποντιακής Διαλέκτου του Κυριάκου Σαχανίδη

 


















Κυκλοφόρησε από της εκδόσεις Ιδεογραφίες το νέο βιβλίο του Κυριάκου Σαχανίδη «Μαθήματα Ποντιακής Διαλέκτου».
Ο συγγραφέας απεφάσισε να γράψει αυτό το βιβλίο, για να προσφέρει ένα βοήθημα, κάτι που ο ίδιος στερήθηκε, στα ποντιόπουλα που θέλουν να μάθουν σωστά την διάλεκτο των γονιών και των προγόνων τους.