Pages

30 Απρ 2012

Εκατό χρόνια ελεύθερη Μακεδονία, Πόντος - Δικαίωμα στη μνήμη


Εκατό χρόνια ελεύθερη Μακεδονία, Πόντος - Δικαίωμα στη μνήμη


Πολυθεματική Έκθεση - Παράλληλες εκδηλώσεις
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΦΩΤΙΑΔΗ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 29 Απριλίου – 30 Μαΐου 2012
ΔΗΜΟΣ ΠΑΥΛΟΥ ΜΕΛΑ, ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ, ΠΟΝΤΙΑΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
29 Απριλίου 2012

28 Απρ 2012

Παρουσίαση κατασκευαστών Λύρας: Δαμιανίδης Γιαννάκης

Ο κυρ-Γιάννης γεννήθηκε στο Παλαιόκαστρο Σερρών το 1933. Οι γονείς του πρόσφυγες από τον πόντο. Ο πατέρας του ήταν από το χωριό Τσαπίκ της περιοχής του Κάρς και η μητέρα του από το χωριό Κιμίς Μετέν.Από το ίδιο χωριό απ΄την πατρίδα ήταν και υπόλοιποι Πόντιοι του Παλαιόκαστρου, έτσι μεγάλωσε με ατμόσφαιρα καθαρά παραδοσιακή ποντιακή, με όλα τα ήθη και έθιμα που έφεραν οι δικοί του, όταν πήραν το δρόμο της προσφυγιάς. 
Από νεαρή ηλικία διακρίθηκε για την έφεση του σε πάσης φύσεως κατασκευές.

26 Απρ 2012

Μαθήματα Ποντιακών Χορών Νο5-Σαμψών. (βίντεο)



Χορός Σαμσών. Μάλλον εύκολος χορός, όμορφος αρχίζει σίγα και αυξάνει στην διάρκεια. 
Παρουσιάζεται καθαρά και απλά από τους κ.Σιδηρόπουλο και κ.Κοκοβίδη στο βίντεο που ακολουθεί. Τα λαογραφικά στοιχεία και η περιγραφή της χορογραφίας που παρουσ

21 Απρ 2012

Ποντιακή Λαϊκή Βραδυά- Nettetal-Γερμανία

Μουσική εκδήλωση γίνεται στις 30 Απριλίου στο Nettetal στην Βόρεια Ρηνανία- Βεστφαλία, στο χώρο του σχολείου Λομπεριχ.

Με τους καλλιτέχνες του ποντιακού πενταγράμμου Γώγο Ιωαννίδη, Στάθη Παυλίδη και Δημήτρη Ξενιτόπουλο.

20 Απρ 2012

Μαθήματα Ποντιακών χορών Νο 4. Διπάτ Τραπεζούντας Ή Γιαβαστόν.

Ακόμη ένας χορός από τους κ.Σιδηρόπουλο και κ.Κοκοβίδη και όπως βλέπω στα σχόλια, έχουν ανεβάσει πάνω από εκατό βίντεο με χορούς.

19 Απρ 2012

Συνέντευξη του Ψαραντώνη.

Μία ακόμη συνέντευξη του Ψαραντώνη (Αντώνης Ξυλούρης) βρήκαμε και αναδημοσιεύουμε. Τον είδαμε και σε τηλεοπτικές εκπομπές τελευταία. Είναι πραγματικά χαρά να τον ακούς και να τον βλέπεις να παίζει αλλά και να μιλάει για τα πάντα. Είναι μία μοναδική, ξεχωριστή μορφή της κρητικής μουσικής. Να πούμε βέβαια ότι η συνέντευξη είναι το 2007 και ότι εντέλει του έδωσαν το Ηρώδειο για συναυλία στις 2-6-2010. "Να ηλί που και έβρέθεν" εκείνο το βράδυ. Προσωπικά δεν τον έχω δει σε ζωντανή εμφάνιση και προσμένω να τον δώ. Η παρακάτω συνέντευξη είναι απολαυστική για πολλούς λόγους, διαβάστε.....

17 Απρ 2012

Παραλία Εύξεινου Πόντου: Αλησμόνητες πατρίδες



Για πολλούς συμπατριώτες μας ένα οδοιπορικό στα παράλια του Εύξεινου Πόντου αποτελεί ένα σεργιάνι μνήμης σε πατρίδες που μπορεί να είναι πια σβησμένες από τους χάρτες, αλλά παραμένουν ζωντανές στις καρδιές τους.

Η παρουσία των Ελλήνων στην περιοχή του Πόντου χρονολογείται από την αρχαιότητα. Αφού εξερεύνησαν πρώτα διεξοδικά το Αιγαίο, οι Έλληνες θαλασσοπόροι ξεκίνησαν να κατακτήσουν την αφιλόξενη και γεμάτη τρομερούς κινδύνους θάλασσα του «Άξενου» Πόντου. Και κατάφεραν τελικά να δαμάσουν την κλειστή υδάτινη λεκάνη του Πόντου, που έγινε μια θάλασσα φιλόξενη, «εύξεινος» και ελληνική.



13 Απρ 2012

Ση γούλας ερούξεν;


Βρείτε  ποντιακές φράσεις και εκφράσεις στο κείμενο παρακάτω. 

Αρκετές από αυτές τις άκουγα κι εγώ από παππούδες-γιαγιάδες μου, τις ακούω ακόμη από τον πατέρα, την μητέρα μου, από φίλους τους και συγγενείς μου. 

Μάθημα ποντιακής Λύρας Νο 6 (βίντεο) Τη τρίχας το γεφύρ.

Συνεχίζονται τα μαθήματα Λύρας με το τραγούδι "Τη τρίχας το γεφύρ".
Το βίντεο είναι από τον χρήστη mimimis85 του Youtube τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ.

Το τραγούδι αυτό μαθαίνω και εγώ τώρα αφού ξεκίνησα μαθήματα με δάσκαλο.  Γιατί καλό είναι να ξέρεις να φτιάχνεις κατασκευαστικά λύρες

11 Απρ 2012

Taus- Μουσικό όργανο με δοξάρι. Ινδία (βίντεο)


Το Taus είναι έγχορδο μουσικό όργανο από την βόρεια και κεντρική Ινδία, καθώς και από την περιοχή Πουντζάμπ. Οναμάζεται και Mayuri Veena

Το ηχείο του είναι σε σχήμα σώματος

9 Απρ 2012

7ος Μαραθώνιος "Μέγας Αλέξανδρος", Ποντιακός χορός (βίντεο)

Με μεγάλη επιτυχία έγινε την Κυριακή 1-4-12 ο μαραθώνιος "Μέγας Αλέξανδρος".

Η εκκίνηση ήταν στο άγαλμα του Μέγα Αλέξανδρου στην

Morin Xuur (ή Khil Khuur) από τη Μογγολία


Όντας ποιμενικός και ημι-νομαδικός λαός οι Μογγόλοι, δεν πρέπει να μας φανεί παράξενο ότι η εικόνα του αλόγου είναι ένα από τα κύρια θέματα της μογγολικής μουσικής. Από μία άποψη, το πιο σημαντικό μουσικό όργανο στη Μογγολία είναι το ίδιο το άλογο - ή τουλάχιστον οτιδήποτε μπορεί να γίνει από ένα άλογο... 


Ο μύθος λέει ότι το γρηγορότερο όλων των αλόγων, το Jonung Khara Mori, είχε φτερά. Ο αναβάτης του, ένα πεφταστέρι μεταμορφωμένο σε νεαρό πρίγκηπα-πολεμιστή, ερωτεύτηκε μία όμορφη βοσκοπούλα. Κάθε βράδυ, ο πρίγκηπας-αστέρι, επισκεπτόταν τη νεαρή και κάθε πρωί έφευγε. Ένα βράδυ, καθώς ο πρίγκηπας και το άλογό του κοιμόντουσαν, η βοσκοπούλα, σε μία προσπάθεια να κρατήσει τον αγαπημένο της κοντά της έκοψε τα φτερά του αλόγου. 





3 Απρ 2012

Ρεμπάμπ ή ραμπάμπ: η Αραβική Λύρα

Η rebab ή rebap, ραμπάμπ,rebeb, rababah, ή αλ-rababa είναι ένας τύπος έγχορδου μουσικού οργάνου που ονομάστηκε έτσι πριν τον 8ο αιώνα μ.Χ. και εξαπλώθηκε μέσω των ισλαμικών εμπορικών δρόμων στο μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Αφρικής, τη Μέση Ανατολή, περιοχές της Ευρώπης, και την Άπω Ανατολή.



Λύρα Τάρχου (Tarhu) από την Αυστραλία

Ο Peter Biffin έχει την βάση του στην πόλη Armadale στην Αυστραλία και έχει αναπτύξει ένα εντελώς νέο τύπο οργάνου γνωστό ως τάρχουΟ ίδιος διαθέτει μια εκτενή ιστοσελίδα μέσα από την οποία μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να κατατοπιστεί με το καλύτερο τρόπο σχετικά με αυτή την μοναδική κατασκευή (www.spikefiddle.com). 

Διατίθενται 4 τύποι του οργάνου από τον κατασκευαστή:

Αρετή Κετιμέ - Φώταξον ήλε'μ (βίντεο)


Μοναδική ερμηνεία από την Αρετή Κετιμέ με συνοδεία στην λύρα από τον Ματθαίο Τσαχουρίδη στο τραγούδι

2 Απρ 2012

Η λύρα σε διάφορες χώρες του κόσμου...


Τον 7ο αι. μ.χ. υπήρχε ένα έγχορδο μουσικό όργανο η ρότα, η οποία θεωρήθηκε είδος αρχαίας λύρας. Η ρότα διαδόθηκε στη Β. Ευρώπη, μέχρι το μεσαίωνα. Ο Διόδωρος ο Σίκουλος ( περ. 25 π.χ.) αναφέρει ότι οι κέλτες συνόδευαν τα τραγούδια τους με ένα όργανο " σαν τη λύρα". Εικόνες του 8ου και 9ου αι. καθώς και χειρόγραφα του 12ου και 13ου αι. αναφέρουν τη λύρα ρότα " σαν κιθάρα τεκτονική", η οποία είχε στρογγυλά άκρα και 7 χορδές. Στους τάφους Γερμανών πολεμιστών ανακαλύφθηκε ένα δείγμα ρότας, που σήμερα βρίσκεται στο εθνογραφικό μουσείο του Βερολίνου.