30 Απρ 2012
28 Απρ 2012
Παρουσίαση κατασκευαστών Λύρας: Δαμιανίδης Γιαννάκης
Ο κυρ-Γιάννης γεννήθηκε στο Παλαιόκαστρο Σερρών το 1933. Οι γονείς του πρόσφυγες από τον πόντο. Ο πατέρας του ήταν από το χωριό Τσαπίκ της περιοχής του Κάρς και η μητέρα του από το χωριό Κιμίς Μετέν.Από το ίδιο χωριό απ΄την πατρίδα ήταν και υπόλοιποι Πόντιοι του Παλαιόκαστρου, έτσι μεγάλωσε με ατμόσφαιρα καθαρά παραδοσιακή ποντιακή, με όλα τα ήθη και έθιμα που έφεραν οι δικοί του, όταν πήραν το δρόμο της προσφυγιάς.
Από νεαρή ηλικία διακρίθηκε για την έφεση του σε πάσης φύσεως κατασκευές.
26 Απρ 2012
21 Απρ 2012
19 Απρ 2012
Συνέντευξη του Ψαραντώνη.
Μία ακόμη συνέντευξη του Ψαραντώνη (Αντώνης Ξυλούρης) βρήκαμε και αναδημοσιεύουμε. Τον είδαμε και σε τηλεοπτικές εκπομπές τελευταία. Είναι πραγματικά χαρά να τον ακούς και να τον βλέπεις να παίζει αλλά και να μιλάει για τα πάντα. Είναι μία μοναδική, ξεχωριστή μορφή της κρητικής μουσικής. Να πούμε βέβαια ότι η συνέντευξη είναι το 2007 και ότι εντέλει του έδωσαν το Ηρώδειο για συναυλία στις 2-6-2010. "Να ηλί που και έβρέθεν" εκείνο το βράδυ. Προσωπικά δεν τον έχω δει σε ζωντανή εμφάνιση και προσμένω να τον δώ. Η παρακάτω συνέντευξη είναι απολαυστική για πολλούς λόγους, διαβάστε.....
17 Απρ 2012
Παραλία Εύξεινου Πόντου: Αλησμόνητες πατρίδες
Για πολλούς συμπατριώτες μας ένα οδοιπορικό στα παράλια του Εύξεινου Πόντου αποτελεί ένα σεργιάνι μνήμης σε πατρίδες που μπορεί να είναι πια σβησμένες από τους χάρτες, αλλά παραμένουν ζωντανές στις καρδιές τους.
Η παρουσία των Ελλήνων στην περιοχή του Πόντου χρονολογείται από την αρχαιότητα. Αφού εξερεύνησαν πρώτα διεξοδικά το Αιγαίο, οι Έλληνες θαλασσοπόροι ξεκίνησαν να κατακτήσουν την αφιλόξενη και γεμάτη τρομερούς κινδύνους θάλασσα του «Άξενου» Πόντου. Και κατάφεραν τελικά να δαμάσουν την κλειστή υδάτινη λεκάνη του Πόντου, που έγινε μια θάλασσα φιλόξενη, «εύξεινος» και ελληνική.
13 Απρ 2012
11 Απρ 2012
Morin Xuur (ή Khil Khuur) από τη Μογγολία
Όντας ποιμενικός και ημι-νομαδικός λαός οι Μογγόλοι, δεν πρέπει να μας φανεί παράξενο ότι η εικόνα του αλόγου είναι ένα από τα κύρια θέματα της μογγολικής μουσικής. Από μία άποψη, το πιο σημαντικό μουσικό όργανο στη Μογγολία είναι το ίδιο το άλογο - ή τουλάχιστον οτιδήποτε μπορεί να γίνει από ένα άλογο...
Ο μύθος λέει ότι το γρηγορότερο όλων των αλόγων, το Jonung Khara Mori, είχε φτερά. Ο αναβάτης του, ένα πεφταστέρι μεταμορφωμένο σε νεαρό πρίγκηπα-πολεμιστή, ερωτεύτηκε μία όμορφη βοσκοπούλα. Κάθε βράδυ, ο πρίγκηπας-αστέρι, επισκεπτόταν τη νεαρή και κάθε πρωί έφευγε. Ένα βράδυ, καθώς ο πρίγκηπας και το άλογό του κοιμόντουσαν, η βοσκοπούλα, σε μία προσπάθεια να κρατήσει τον αγαπημένο της κοντά της έκοψε τα φτερά του αλόγου.
3 Απρ 2012
Λύρα Τάρχου (Tarhu) από την Αυστραλία
Ο Peter Biffin έχει την βάση του στην πόλη Armadale στην Αυστραλία και έχει αναπτύξει ένα εντελώς νέο τύπο οργάνου γνωστό ως τάρχου. Ο ίδιος διαθέτει μια εκτενή ιστοσελίδα μέσα από την οποία μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να κατατοπιστεί με το καλύτερο τρόπο σχετικά με αυτή την μοναδική κατασκευή (www.spikefiddle.com).
2 Απρ 2012
Η λύρα σε διάφορες χώρες του κόσμου...
Από το Blogger.