για τους λάτρεις της ποντιακής λύρας .. πληροφορίες, κατασκευή ποντιακής λύρας, μαθήματα ποντιακής λύρας, ποντιακά έθιμα, ποντιακά τραγούδια, ποντιακοί χοροί
Ωραία και κατανοητά έχουν χαρακτηρισθεί τα θέματα "Μάθημα Ποντιακής Λύρας" από αρκετούς φίλους του ιστολογίου. Ειδικά τα τελευταία μαθήματα που έχουν γραμμένες και τις νότες είναι πολύ εύκολο και για τελείως αρχάριους να κάνουν τα πρώτα βήματα στο παίξιμο της λύρας. Κάποιοι από αυτούς με ρώτησαν "που είναι τα πατήματα για τις νότες όμως επάνω στην λύρα;" . Μετά από αναζήτηση στο διαδίκτυο βρήκα την παρακάτω εικόνα που δείχνει τις θέσεις για τις νότες και μετά μας εξηγεί για τα πατήματα.
ΟΙ ΝΟΤΕΣ ΣΤΗ ΛΥΡΑ
By mmimis
Η Ποντιακή λύρα έχει τρεις χορδές. Η ΖΙΛ χορδή (που παίζει ψηλές νότες), η ΜΕΣΑΙΑ χορδή, και η ΓΑΠΑΝ χορδή που παίζει τις χαμηλές νότες. Οι νότες στη μουσική είναι ΝΤΟ, ΝΤΟ#, ΡΕ, ΡΕ#, ΜΙ, ΦΑ, ΦΑ#, ΣΟΛ, ΣΟΛ#, ΛΑ, ΛΑ#, ΣΙ. Το σηματάκι # στη μουσική λέγεται δίεση. Οι νότες στη λύρα έχουν να κάνουν με τον τρόπο παιξίματος (ή δρόμους). Στην ποντιακή μουσική υπάρχουν οι εξής δρόμοι:
Συναυλία κατά του ρατσισμού διοργάνωσε στις 15 Δεκεμβρίου η Ένωση Ελλήνων Ποντίων του Μονάχου. Στο μέγαρο Gasteig η λύρα και το τραγούδι έκαναν Γερμανούς και Έλληνες μια φωνή και ένα χέρι αλληλεγγύης προς την οικογένεια Βουλγαρίδη.
Ο Δεκέμβριος ή Χριστιννάρτς στην ποντιακή διάλεκτο, είναι ο
πρώτος μήνας του χειμώνα. Το όνομα αυτό του έδωσαν οι Πόντιοι από την
μεγάλη γιορτή της γέννησης του Χριστού.
Το blog αυτό φτιάχτηκε με μεράκι και αγάπη για το σύμβολο της ποντιακής μουσικής και φιλοσοφίας, την Ποντιακή Λύρα, αλλά και για να συγκεντρώσει πληροφορίες που αφορούν τόσο το μουσικό όργανο της λύρας ανά τον κόσμο, όσο και για έθιμα και ιστορία του ποντιακού ελληνισμού.... Διαβάστε περισσότερα