Pages

26 Δεκ 2013

Οι νότες στην Ποντιακή Λύρα.

Ωραία και κατανοητά έχουν χαρακτηρισθεί τα θέματα "Μάθημα Ποντιακής Λύρας" από αρκετούς φίλους του ιστολογίου. Ειδικά τα τελευταία μαθήματα που έχουν γραμμένες και τις νότες είναι πολύ εύκολο και για τελείως αρχάριους να κάνουν τα πρώτα βήματα στο παίξιμο της λύρας.
Κάποιοι από αυτούς με ρώτησαν "που είναι τα πατήματα για τις νότες όμως επάνω στην λύρα;" .
Μετά από αναζήτηση στο διαδίκτυο βρήκα την παρακάτω εικόνα που δείχνει τις θέσεις για τις νότες και μετά μας εξηγεί για τα πατήματα. 



ΟΙ ΝΟΤΕΣ ΣΤΗ ΛΥΡΑ
By mmimis







Η Ποντιακή λύρα έχει τρεις χορδές.  Η ΖΙΛ χορδή (που παίζει ψηλές νότες), η ΜΕΣΑΙΑ χορδή, και η ΓΑΠΑΝ χορδή που παίζει τις χαμηλές νότες.    
Οι νότες στη μουσική είναι ΝΤΟ, ΝΤΟ#, ΡΕ, ΡΕ#, ΜΙ, ΦΑ, ΦΑ#, ΣΟΛ, ΣΟΛ#, ΛΑ, ΛΑ#, ΣΙ. Το σηματάκι # στη μουσική λέγεται δίεση.  Οι νότες στη λύρα έχουν να κάνουν με τον τρόπο παιξίματος (ή δρόμους). Στην ποντιακή μουσική υπάρχουν οι εξής δρόμοι:


Μια λύρα κατά του ρατσισμού.Μόναχο.

Συναυλία κατά του ρατσισμού διοργάνωσε στις 15 Δεκεμβρίου η Ένωση Ελλήνων Ποντίων του Μονάχου. Στο μέγαρο Gasteig η λύρα και το τραγούδι έκαναν Γερμανούς και Έλληνες μια φωνή και ένα χέρι αλληλεγγύης προς την οικογένεια Βουλγαρίδη.



2 Δεκ 2013

Ο χειμώνας στον Πόντο

Ο Δεκέμβριος ή Χριστιννάρτς στην ποντιακή διάλεκτο, είναι ο πρώτος μήνας του χειμώνα. Το όνομα αυτό του έδωσαν οι Πόντιοι από την μεγάλη γιορτή της γέννησης του Χριστού.

12 Οκτ 2013

Το 1ο Παγκόσμιο επιστημονικό συνέδριο για την Ποντιακή Λύρα!

1ο Παγκόσμιο επιστημονικό συνέδριο με θέμα "η Ποντιακή Λύρα στον 21ο αιώνα" είναι προ των πυλών. Λίγες ημέρες μόνο έμειναν για να πραγματοποιηθεί η επίσημη έναρξη του Συνεδρίου.

Η Ένωση Ποντίων Αργυρούπολης θέλοντας να τιμήσει το κυρίαρχο όργανο των Ποντίων, την Ποντιακή λύρα, διοργανώνει το 1ο Παγκόσμιο επιστημονικό συνέδριο με θέμα "η Ποντιακή Λύρα στον 21ο αιώνα", στις 19 και 20 Οκτωβρίου 2013, στο Συνεδριακό Κέντρο "Μίκης Θεοδωράκης" του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης. Ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Ιορδανίδης Ηλίας, μαζί με το δραστήριο Διοικητικό συμβούλιο μετά τους επιτυχημένους διαγωνισμούς Ποντιακής λύρας που έχουν διοργανώσει στο παρελθόν, πάνε την Ποντιακή παράδοση ένα βήμα παρακάτω μέσω αυτού του Συνεδρίου. 

10 Οκτ 2013

9ο Φεστιβάλ Ποντιακών χορών (βίντεο)

Με μεγάλη επιτυχία έγινε το 9ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στις 5-10-13 στην Θεσσαλονίκη. 2500 χορευτές από τους 427 συλλόγους της Παμποντιακής  Ομοσπονδίας Ελλάδος και 30 καλλιτέχνες καταχειροκροτήθηκαν από τους χιλιάδες θεατές που είχαν κατακλύσει το στάδιο από τις 18:30.

29 Σεπ 2013

Το e-Pontos.gr παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα για το θεσμό του Πανελλαδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Λίγες μέρες πριν το 9ο κατά σειρά Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013 στη Θεσσαλονίκη και θα είναι αφιερωμένο στο μεγάλο λαογράφο Στάθη Ευσταθιάδη, το e-Pontos κάνοντας μία αναδρομή από το 2005 μέχρι σήμερα θυμάται και τα 8 φεστιβάλ που προηγήθηκαν και σας τα παρουσιάζει.

16 Σεπ 2013

Τηλεκριτική σε απλά ποντιακά! (βίντεο)

Πολύ γέλιο για όσους καταλαβαίνουν τουλάχιστον, ποντιακά, στο βίντεο που ακολουθεί μετά από την περιγραφή που το συνοδεύει.
  
Ανάλυση του τούρκικου σήριαλ "Ezel" και οι επιπτώσεις που έχει η προβολή του στη διαμόρφωση του τηλεοπτικού σκηνικού.

1922 (Η καταστροφή της Σμύρνης)

Ταινία σε σενάριο του Νίκου Κουνδούρου και του Στρατή Καρρά, που αναφέρεται στην πυρπόληση και καταστροφή της Σμύρνης της Μικράς Ασίας και την γενοκτονία των Ελλήνων κατοίκων της, στις 14 Σεπτεμβρίου 1922, από τους νεότουρκους του Κεμάλ, με σκοπό την ίδρυση του σύγχρονου τουρκικού κράτους.

9ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών 2013

Το 9ο Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών θα διεξαχθεί φέτος στην Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο κλειστό γυμναστήριο ΠΑΟΚ (PAOK Sports Arena - Αντώνη Τρίτση 12 Πυλαία Θεσσαλονίκης) στις 5 Οκτωβρίου 2013 και ώρα 18:30.

Το φεστιβάλ διοργανώνεται από την  ΠΟΕ (Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος) και θα είναι αφιερωμένο στον Στάθη Ευσταθιάδη, έναν σπουδαίο δημιουργό, επιστήμονα και λαογράφο που άφησε το δικό του αναλλοίωτο στίγμα στον Ποντιακό Ελληνισμό.

5 Σεπ 2013

Σεπτεμβριανά - Κωνσταντινούπολη 1955

Αφιέρωμα της εκπομπής "το κουτί της Πανδώρας" του Κώστα Βαξεβάνη στα γεγονότα της 6ης-7ης Σεπτεμβρίου 1955 στην Κωνσταντινούπολη.






«Οι ηλικιωμένοι μιλούσαν μια γλυκιά γλώσσα. Ποντιακά μιλούσαν...»


Τούρκος διανοούμενος με ποντιακή καταγωγή, βραβευμένος με το βραβείο Ιπεκτσί, ο Ömer Asan, είναι μια πολυσχιδής προσωπικότητα. Συγγραφέας-ερευνητής, λαογράφος, εκδότης, φωτογράφος, σκηνοθέτης και παραγωγός ντοκιμαντέρ αλλά και κάτοικος της Κωνσταντινούπολης, ενεργός πολίτης που μετέχει στη διαμόρφωση του πολιτικοκοινωνικού γίγνεσθαι.Συμμετέχει στις διαδηλώσεις και θα δωρίσει 80 βιβλία στη βιβλιοθήκη του Πάρκου Γκεζί.


18 Ιουλ 2013

Ο «Μακούλης» που μάγεψε το Royal Albert Hall

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με τον ΜΑΤΘΑΙΟ ΤΣΑΧΟΥΡΙΔΗ
Από τον ΓΙΩΡΓΟ ΚΙΟΥΣΗ g.kiousis@eleftherotypia.net

Τα μυστικά της ποντιακής λύρας τα έμαθε από τον παππού του, εκεί στη Βέροια. Σε μικρή ηλικία ο «Μακούλης», όπως χαϊδευτικά τον φωνάζουν, κέρδισε το πρώτο πανελλήνιο βραβείο παραδοσιακής μουσικής. Πήγε με υποτροφία για σπουδές στο εξωτερικό.
Ο Ματθαίος Τσαχουρίδης είναι πτυχιούχος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Goldsmiths του Λονδίνου,

10 Ιουν 2013

Ψαραντώνης. Θέρμη Θεσσαλονίκης 8/6/13 (Βίντεο)

 Την ευκαιρία να δούμε τον Ψαραντώνη είχαμε χθες το βράδυ, στην εκδήλωση "ΕρωτόΚρητος" στο φράγμα της Θέρμης. 
Δεν βρίσκω λόγια για να πω για το πως νοιώσαμε,

9 Ιουν 2013

Μάθημα Ποντιακής Λϋρας Νο 17. "Σουμέλα λεν΄ την Παναγιά". (βίντεο)

"Σουμέλα Λέν' Την Παναγιά", παραδοσιακό ποντιακό τραγούδι. Το βίντεο δείχνει πώς να παίξει κάποιος αυτό το τραγούδι στην κεμεντζέ (ποντιακή λύρα). 
Δείχνει τη βάση της μελωδίας. Αρχικά, απλά και στη συνέχεια πιο σύνθετα. 

16 Μαΐ 2013

Μουσική κρητοποντιακή σύμπραξη του Βασίλη Σκουλά με τον Αλέξη Παρχαρίδη

Αυτή η γη έχει φωνή.
Μουσική κρητοποντιακή σύμπραξη του Βασίλη Σκουλά με τον Αλέξη Παρχαρίδη σε μουσική Χρήστου Παπαδόπουλου και στίχους του Κώστα Μπαλαχούτη.
Κυκλοφόρησε στο ομώνυμο cd με την εφημερίδα Παραπολιτικά την 11-05-2013.

12 Μαΐ 2013

Η Νέα Νότια Ουαλία αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ποντίων.


Μετά τη Γερουσία της Νέας Νότιας Ουαλίας, της μεγαλύτερης αυστραλιανής πολιτείας, τώρα και η Βουλή της ίδιας της πολιτείας αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Ποντίων, των Αρμενίων και των Ασσυρίων.
Η αναγνώριση έγινε ομόφωνα από το Σώμα μετά από πρόταση του πρωθυπουργού της πολιτείας Μπάρι Οφάρελ.

10 Μαΐ 2013

Μάθημα Λύρας Νο 16. Αητέντς Επαραπέτανεν. (Βίντεο)

Ένα παραδοσιακό τραγούδι του Πόντου είναι το επόμενο μάθημα για τους επίδοξους λυράρηδες της παρέας μας που είναι πολλοί και γίνονται περισσότεροι συνεχώς.
Πολύ καλής ποιότητας η παραγωγή του βίντεο, το οποίο συνοδεύεται και από τις νότες του τραγουδιού κάνοντας το, πολύ κατανοητό και για τους πιό αρχάριους φίλους.

20 Απρ 2013

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΣΟΚ ΤΟΥΡΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ !! "ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΧΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΑΙ ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΚΑΤΑΓΩΓΗ"

Τούρκος δημοσιογράφος σοκάρει με την δήλωση του ότι οι Τούρκοι έχουν Ελληνική και Αρμένικη καταγωγή. Το κέιμενο που ακολουθεί είναι του Νίκου Χειλαδάκη.

16 Απρ 2013

Κεμάντσα ή Kamancheh. Περσία (Ιράν)

Τοξοτό έγχορδο μουσικό όργανο της Περσίας (Ιράν) συγγενές με το αραβικό Ρεμπάμπ, και με την βυζαντική λύρα. Η λέξη "kamancheh" σημαίνει μικρό τόξο. Υπάρχει στην έθνικ μουσική σκηνή του Ιράν, της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, Ουζμπεκιστάν και Τουρκμενιστάν με μικρές διαφορές στην κατασκευή του.
Παραδοσιακά έχει τρείς μεταξωτές χορδές, όμως σήμερα έχει τέσσερις μεταλλικές χορδές. Το σώμα του οργάνου αποτελείται από ένα μακρύ λεπτό λαιμό και κάτω σε σχήμα σφαίρας το αντιηχείο του είναι από ξύλο ή κολοκύθα.

11 Απρ 2013

Προσωπικές ιστορίες από τον Πόντο και τη Μ. Ασία (Εκπομπή Προσωπικά ΝΕΤ)

Από την εκπομπή ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ της ΝΕΤ με την Έλενα Κατρίτση.

Αφιέρωμα στις ιστορίες ανθρώπων από τον Πόντο και τη Μικρά Ασία.

3 Απρ 2013

Μάθημα Ποντιακής λύρας Νο 15. Πουλόπον μ΄όθεν πορπατείς (βίντεο)


Νέο μάθημα λύρας με ένα ερωτικό τραγούδι, τώρα που ήρθε κι άνοιξη, καλή πρόοδο στους επίδοξους λυράρηδες.
Ευχαριστούμε τον δημιουργό των βίντεο Δημήτρη Βογιατζή.
Παρακάτω οι στίχοι του τραγουδιού και ακολούθως οι νότες μαζί με την επεξήγηση τους και το βίντεο.
Επιμονή, υπομονή και θα γίνει"δικό μας"!

27 Μαρ 2013

Μάθημα Ποντιακής Λύρας Νο 14. Εσένα εγάπανα. (βίντεο)

Νέο μάθημα λύρας με ένα ωραίο τραγούδι σε ρυθμό τικ. Το τραγούδησε ο Χρύσανθος, με τον Χρήστο Χρυσανθόπουλο στη λύρα. 

Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Βογιατζή για την άψογη δουλειά του στην παραγωγή του βίντεο και να του πούμε ότι περιμένουμε τις νότες γι΄αυτό το τραγούδι και για το προηγούμενο.

17 Μαρ 2013

Ποντιακά Κλαρίνα του Καρς

Οδοιπορικό στα χωριά της Μακεδονίας, όπου πρόσφυγες από το Καρς του Πόντου μετέφεραν τη δική τους μουσική παράδοση που θέλει το κλαρίνο να έχει τον πρώτο ρόλο.

Από την εκπομή ο Τόπος και το τραγούδι του.


Εμπονέστα - Η αποκριά στον Πόντο


Η Αποκριά στον Πόντο λεγόταν εμπονέστα (προέρχεται από την λέξη απονήστια).

Τα φαγητά που περίσσευαν από την προηγούμενη ημέρα της αποκριάς τα έδιναν σε φτωχές Τουρκάλες που τριγυρνούσαν στις ελληνικές γειτονιές για τον σκοπό αυτό.

Δικαίωμα να φάνε από τα περισσεύματα είχαν μόνο όσοι ξενυχτούσαν διασκεδάζοντας χωρίς να κοιμηθούν καθόλου.

Αν κάποιος κοιμόταν έχανε το δικαίωμα. 

Τα χνάρια των αργοναυτών (ντοκυμαντέρ)



Η Τραπεζούντα, «η καλλίστη των πόλεων» όπως την ονόμασε τον 11ο αιώνα ο πατριάρχης Ιωάννης Η΄ Ξιφιλίνος, αποτέλεσε την πρωτεύουσα των Ελλήνων στην Ανατολή για πάνω από δυο χιλιετίες. 

Υπήρξε σταυροδρόμι πολιτισμών και εμπορικών σχέσεων, στο κέντρο στρατιωτικών και πολιτικών ενδιαφερόντων. 


14 Μαρ 2013

Τέχνη συναντά ιστορία - Η ζωή στον Πόντο

Δείτε πώς φαντάζεται, πώς αισθάνεται η νέα γενιά την ζωή στον Πόντο...

Δείτε πώς  φαντάζεταιπώς  αισθάνεται η νέα γενιά την καθημερινότητα των προπάππων μας...

Δείτε πώς φαντάζεται, πώς αισθάνεται η νέα γενιά την χαρά των προγόνων μας...

Δείτε πώς αντιλαμβάνεται η νέα γενιά την τα μουσικά όργανα που μας εμπνέουν...

Δείτε πως αντιμετωπίζει η νέα γενιά τον χαμό της πατρίδας και τα πάθη των παππούδων τους...

ένα βιβλίο της ΟΣΕΠΕ

Το Αλάτι της Γης - Ποντιακό γλέντι

Η τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ-1 «Το Αλάτι της Γης» είναι αφιερωμένη στην ποντιακή μουσική και χορευτική παράδοση.

Στο πρώτο μέρος, ο Λάμπρος Λιάβας υποδέχεται δυο ταλαντούχους μουσικούς της νέας γενιάς, τον Ματθαίο και τον Κωνσταντίνο Τσαχουρίδη, δεξιοτέχνες στον κεμεντζέ (ποντιακή λύρα) και στο τραγούδι. 

Με καταγωγή από τη Βέροια, τα δυο αδέρφια συνδυάζουν την προφορική παράδοση της ποντιακής τους καταγωγής με συστηματικές σπουδές στην εθνομουσικολογία στο Λονδίνο, όπου έχουν εκπονήσει τις διδακτορικές τους διατριβές. 

13 Μαρ 2013

Μάθημα Ποντιακής Λύρας Νο 13. Λετσίνα (βίντεο)

Νέο μάθημα για την εκμάθηση λύρας από τον φίλο μας Δημήτρη Βογιατζή, ο οποίος μας υποσχέθηκε  ότι σύντομα θα ετοιμάσει κι άλλα βίντεο με τον δικό του μοναδικό τρόπο παρουσίασης του τραγουδιού που πλέον περιλαμβάνει και εικόνα με ολόκληρη την κίνηση του τοξαριού, κάτι που θα

Κτενίδης Φίλων - Η Καμπάνα του Πόντου


Κτενίδης Φίλων (1889-1963).
Θεατρικός συγγραφέας, δημοσιογράφος, γιατρός. Ήταν ιδρυτής του σωματείου «Παναγία Σουμελά» και εμπνευ­στής της ιδέας για ανιστόρηση της νέας μονής Παναγίας Σουμελά στην Καστανιά Βερμίου.

Γεννήθηκε το 1889 στην Τραπεζούντα. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στην Κρώμνη, για αυτό και αναφέρεται συχνά σ' αυτήν. Το 1906 αποφοίτησε αριστούχος από το Φροντιστήριο της Τραπεζούντας. Από τον ίδιο χρόνο έως το 1909 εργάστηκε ως λογιστής. Παράλληλα ήταν φιλολογικός συνεργάτης της εφημερίδας της Τραπεζούντας «Εθνική Δράσις». Το 1910 εκδίδει το δεκαπενθήμερο περιοδικό «Επιθεώρησης». Καταδιώκεται από τους Νεότουρκους και κατεβαίνει στην Αθήνα, όπου γράφεται στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου.

Μνήμη μου σε λένε Πόντο

"Πόντος, Ελλενικός, μεγάλος και ευδαίμων"

Την ποντιακή ιστορία από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα παρουσιάζει η σειρά σε ένα τριμερές αφιέρωμα.

Η σειρά κάνει μία αναδρομή στην εποχή των μύθων, στο 1000 π.Χ. όταν ο Πόντος γνώρισε αλματώδη οικιστική ανάπτυξη, στη ρωμαϊκή εποχή, τη βυζαντινή περίοδο και την οθωμανική αυτοκρατορία και φτάνει στον 19ο αιώνα, όταν οι Χριστιανοί άκμαζαν ακόμη στον Πόντο, κρατώντας τα ηνία της οικονομικής και πνευματικής ανάπτυξης.

8 Μαρ 2013

Οι γυναίκες της Σάντας του Πόντου

Είναι δύσκολο να γράψει κανείς για τις γυναίκες της Σάντας και να τις περιγράψει σε όλο τους το μεγαλείο.

Οι Σανταίες δεν ήσαν συνηθισμένες γυναίκες, είχαν αρετές και ιδιαιτερότητες που δεν τις βρίσκουμε στον υπόλοιπο Πόντο.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι παλαιότεροι ιστοριογράφοι του Πόντου, όταν αναφέρονται στην Σάντα κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στις γυναίκες της, τονίζοντας την αρετή, την ανδρεία και την εργατικότητά τους.

3 Μαρ 2013

Σόνια Σοφία Στεφανίδου - Η πρώτη ελληνίδα αλεξιπτωτίστρια


Η Σόνια Σοφία Στεφανίδου, γεννήθηκε στην Οδυσσό της Ουκρανίας το 1907.  Ήταν η πρωτότοκη κόρη του γιατρού Φιλοποίμενος Στεφανίδη.
Το 1912 έρχεται με την οικογένεια της στην Ελλάδα, όπου ο πατέρας της υπηρέτησε ως εθελοντής γιατρός στους Βαλκανικούς Πολέμους.  Το 1923 η οικογένειά της εγκαταστάθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Εκεί πήρε το πτυχίο της από το Γυμνάσιο (δίνοντας εξετάσεις καθώς έκανε κατ’ οίκον μαθήματα).  Σπούδασε επίσης Γερμανικά και Γαλλικά.

Η συμβολή των Ελλήνων του Πόντου στην Επανάσταση του 1821

Μιας και πλησιάζει η ημέρα της μεγάλης ελληνικής εθνικής εορτής, παραθέτουμε άρθρο του κ. Φάνη Μαλκίδη για τη συμβολή των Ελλήνων του Πόντου στην επανάσταση του 1821...

Η συμβολή των Ελλήνων του Πόντου στην Επανάσταση του 1821 και την απελευθέρωση της πατρίδας μας, αποτελεί, ίσως, ένα από τα πιο αποσιωπημένα κομμάτια της νεότερης ιστορίας μας.
Εντούτοις η πραγματική διάσταση της καθοριστικής και πρωταγωνιστικής συμβολής των Ελλήνων που έδρασαν στη Ρωσία και οι περισσότεροι ήταν Ποντιακής καταγωγής, και χρηματοδότησαν, οργάνωσαν και πολέμησαν για την ελευθερία, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Μέλπω Μερλιέ

(Ξάνθη 1889 - Αθήνα 1979).
 Πνευματική μορφή του 20ού αι., με τεράστια εθνική προσφορά.
Μουσικός, εθνομουσικολόγος-εθνογράφος, ιδρύτρια του Μουσικού Λαογραφικού Αρχείου και του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών. 
Κόρη του γιατρού Μιλτ. Λογοθέτη και της Βικτωρίας Κουγιουμτζόγλου, φοίτησε στο Ζάππειο Παρθεναγωγείο της Κων/πολης.
Έκανε από μικρή πιάνο και πήρε μαθήματα από τη Σοφία Σπανούδη. Μετά τον θάνατο του πατέρα της, εγκαταστάθηκε οικογενειακώς στη Γενεύη και παρακολούθησε μαθήματα πιάνου στο εκεί Ωδείο (με τον μαθητή του Λιστ, Μπερνάρ Σταβενχάγκεν).

27 Φεβ 2013

Η ΚΑΤΑΡΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ...υπό GEORGE HORTON


«Έχουν γραφεί πολλά βιβλία και εκατοντάδες άρθρα σχετικά με τη σημασία και τα αίτια της Μικρασιατικής καταστροφής.

 Εκείνος όμως πού έγραψε το πιο εμπεριστατωμένο και στηριγμένο σε αυθεντικές πηγές βιβλίο σχετικά με το ζήτημα αυτό, είναι ο Αμερικανός διπλωμάτης και συγγραφεύς Τζορτζ Χόρτον (George Horton), πού έζησε στο δεύτερο ήμισυ του 19ου και τις πρώτες δεκαετίες του 20ου αιώνα και υπηρέτησε επί πολλά χρόνια σαν Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη και στη Σμύρνη.

Το βιβλίο αυτό δημοσιεύθηκε στα Αγγλικά το 1925 και έχει τον τίτλο «The blight of Asia» (Η κατάρα της Ασίας, ή η μάστιγα της Ασίας), με τον όποιο ο συγγραφεύς χαρακτηρίζει την τουρκική φυλή και τις αφάνταστες καταστροφές, πού η φυλή αυτή προξένησε, αφού εμφανίσθηκε στο προσκήνιο της ιστορίας, σε όλη την ανθρωπότητα και προ πάντων στους χριστιανικούς λαούς.

Γεώργιος Γεωργιάδης...ο φιλόσοφος του Πόντου.


Η ποντιακή του καταγωγή του Γκουρτζίεφ είναι ένα σημείο από οποίο ξεκινώντας κανείς μπορεί να καταλάβει αρκετά βασικά πράγματα για το μεγάλο Έλληνα φιλόσοφο και τη διδασκαλία του. Το ότι ο πατέρας του ήταν Έλληνας Πόντιος από το Καρς του Καυκάσου δεν ενεργοποιεί μόνο το φυλετικό ενθουσιασμό που τόσο πληθωρικά χαρακτηρίζει την ποντιακή μου ράτσα. Συνάμα, φέρνει στην επιφάνεια καταβολές που, με κάποιο τρόπο, αισθάνομαι ότι συνδέονται με κάτι από την παράδοση, μέσα στην οποία είναι ριζωμένη η ζωή, η σκέψη και η πνευματική αναζήτηση του Γεώργιου Ιβάνοβιτς Γκουρτζίεφ.

Πυρρίχιος...αρχέγονος ένοπλος, πολεμικός χορός

Οι Πόντιοι είναι ξακουστοί και για τα ακριτικά τραγούδια τους.

Ωστόσο, ο χορός που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ο αρχέγονος ένοπλος, πολεμικός χορός, ο Πυρρίχιος.

Χορεύοντας Πυρρίχιο σώζεται ο νεογέννητος Δίας

Πολύ πριν το αντάμωμα του ανθρώπου με την ιστορία, την εποχή που Τιτάνες, θεοί και ήρωες ευδαιμονούσαν σε αυτόν τον τόπο, πάνοπλοι Κουρήτες στο Ιδαίο Άντρο, χόρεψαν τον πυρρίχιο χορό χτυπώντας με τα δόρατα τους την γη, δημιουργώντας εκκωφαντικό θόρυβο που κάλυψε το κλάμα του νεογέννητου Δία, σώζοντας τον έτσι από τον αδηφάγο Κρόνο.

20 Φεβ 2013

Ποντιακή Φορεσιά

Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΦΟΡΕΣΙΑ


Η γυναικεία ενδυμασία πρέπι να πούμε ότι φορέθηκε μέχρι και τη μικρασιάτικη καταστροφή του 1922 ιδιαίτερα στα χωριά του Πόντου, ενώ στις μεγάλες πόλεις από τις αρχές του 20ου αιώνα αρχίζει να επηρεάζεται από το ευρωπαικό είδος ντυσίματος.

Το όνομά της το πήρε από το τυπικό ρούχο, το φόρεμα της γυναίκας τη ΖΟΥΠΟΥΝΑ ή ΖΥΠΟΥΝΑ, η οποία έδωσε και το όνομα της σ’ολόκληρη την ενδυμασία. Έτσι την βρίσκουμε με τ’όνομα ‘’ΤΑ ΖΟΥΠΟΥΝΑΣ’’

19 Φεβ 2013

Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού - Μέλος του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM)

Το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών παρουσιάζει την πιο ανατολική έκφραση του Ελληνισμού, όπως διαμορφώθηκε στο μικρασιατικό χώρο έως το 1922 αλλά και όπως διασώζεται και εξελίσσεται από τότε έως σήμερα στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, όπου έχουν απλωθεί οι Έλληνες του Πόντου.
Το μουσειολογικό υλικό αποτελείται από στοιχεία του πνευματικού και υλικού πολιτισμού των Ποντίων της  Μακεδονίας και όλης της Ελλάδας, που δωρήθηκαν από ιδιώτες και σωματεία Ποντίων, και καλύπτουν ένα ευρύ γεωγραφικό και χρονολογικό φάσμα. 
 

18 Φεβ 2013

Φάκελοι: Εξισλαμισθέντες Έλληνες του Πόντου

Τον Ιανουάριο του 2006 ο Τάσος Τέλλογλου, η Σοφία Παπαϊωάννου και η δημοσιογράφος των Νέων Φακέλων Κατερίνα Λομβαρδέα ταξίδεψαν στην Τραπεζούντα και συνάντησαν τους άγνωστους μέχρι εκείνη τη στιγμή μουσουλμάνους Πόντιους.

Για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό οι Φάκελοι αποκάλυψαν μια ιστορία που έμενε άγνωστη στους περισσοτέρους Έλληνες καθ’ολη σχεδόν τη διάρκεια του 20ου αιώνα: την ιστορία των Ποντίων που άφησε πίσω της η ανταλλαγή πληθυσμών του 1922.

Με την κάμερα του Χρόνη Τσιχλάκη επισκεφθήκαμε τα αμιγώς ελληνόφωνα χωριά, συναντήσαμε τους φιλόξενους κατοίκους τους, ακούσαμε μαζί τους τη λύρα. Τα βράδια μας μίλησαν για τους χριστιανούς συμπατριώτες τους που το1922 πήραν το δρόμο για την Ελλάδα, και για τον πολιτισμό τους που απειλείται από το κεμαλικό κράτος.

Ταμάμα: Η αγνοούμενη του Πόντου (ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ)

Η Ταμάμα είναι η ιστορία ενός κοριτσιού που χάθηκε στο διωγμό του ποντιακού ελληνισμού. Κουρελιασμένα και νηστικά προσφυγόπουλα που τριγυρνούσανε χαμένα, έβρισκαν να φωλιάσουν σε σπλαχνικά τούρκικα σπίτια. Οι τούρκικες οικογένειες που τα έκαναν δικά τους και οι ελληνικές που τα είχαν χάσει, δεν μιλούσαν για το περιστατικό. Έτσι και η Ταμάμα, το 1916 βρήκε καταφύγιο σε μια τουρκική οικογένεια, αλλά στα γεράματα της άρχισα να μιλάει την μητρική της γλώσσα και να ζητάει να πάει στο χωρίο της, γεγονός που σηματοδοτεί την περίτρανη απόδειξη ότι η ταυτότητα δεν χάνεται ως το τέλος της ζωής.









Πόντος: Ταξιδεύοντας με τη Μάγια Τσόκλη



Η Μάγια ξεκινά το ταξίδι της στον Πόντο, με καλή παρέα - ανάμεσά τους και ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης-, από την Τραπεζούντα που γνώρισε στα μέσα του 19ου αιώνα τη μεγαλύτερη ακμή ως ένα από τα σημαντικότερα κέντρα εμπορίου.

10 Φεβ 2013

Σταύρος Πετρίδης. Ταξίμι καμηλιέρικο. (Βίντεο)


Διασκευή του Σταύρου Πετρίδη στην Ποντιακή Λύρα του γνωστού τραγουδιού του Χάρη Λεμονόπουλου, που συμπεριλαμβάνεται στον δίσκο "Ρεσιτάλ Λύρας". 


3 Φεβ 2013

Σέρρα - ο χορός των Ποντίων (βίντεο)

Μία εκπομπή από την ΕΤ3 από την γνωστή σειρά "Ελλήνων Δρώμενα" αφιερωμένη στον χορό Σέρρα.
Το παρακάτω κείμενο είναι από την περιγραφή του βίντεο στο youtube.com.

"... είναι ο χορός των Ποντίων... είναι η αφήγηση της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού με τη γλώσσα του σώματος... ο Χάροντας το βάζει στα πόδια όση ώρα

23 Ιαν 2013

Μαθήματα ποντιακών από το δήμο Θεσσαλονίκης.

Η Ποντιακή διάλεκτος θα διδάσκεται μέσω ειδικού εγχειριδίου που έχει συγγραφεί από επιστημονική επιτροπή του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών.


Τριετές πρόγραμμα για τη διδασκαλία της Ποντιακής διαλέκτου σε ενήλικες θα πραγματοποιήσει από τον ερχόμενο μήνα ο δήμος Θεσσαλονίκης.

21 Ιαν 2013

Όταν απαγόρευαν τους αμανέδες σε Ελλάδα και Τουρκία ...(πολύ γέλιο)

Ο μεν Κεμάλ τα απαγόρεψε στην τουρκική επικράτεια διότι τα θεωρούσε ελληνικά, ο δε Μεταξάς στην ελληνική διότι τα θεωρούσε τούρκικα! Τελικά ποια είναι η καταγωγή τους!

10 Ιαν 2013

Μαθήματα Ποντιακών Χορών Νο 8. Ανεφορίτσα Γαλίαινας (βίντεο)

Αφού μάθαμε από την προηγούμενη ανάρτηση να το παίζουμε στην λύρα, ας μάθουμε τώρα και να το χορεύουμε που μεταξύ μας τώρα.... είναι και πιο εύκολο! 
Ας αφήσουμε όμως τους ειδικούς να μας μιλήσουν για  τα λαογραφικά στοιχεία και την χορογραφία όπως τα παίρνουμε από την περιγραφή που συνοδεύει το βίντεο στο youtube.

9 Ιαν 2013

Μαθήματα Ποντιακής Λύρας Νο 12. "Ανεφορίτσα ή Κιζέλα"

Ανεφορίτσα ή Κιζέλα.

Παραδοσιακός ποντιακός χορός περιοχής Ματσούκας, Γαλίαινα. Πώς παίζεται στην κεμετζέ (ποντιακή λύρα). Το βίντεο δείχνει πώς να παίξει κάποιος αυτό το τραγούδι στη λύρα. Δείχνει τα πατήματα στη λύρα, απλά με το μάτι. Αρχικά, απλά χωρίς τρέμουλα και στη συνέχεια πίο σύνθετα.

3 Ιαν 2013

Παντελής Παυλίδης. Τα μονοπάτια ενός μουσικοσυνθέτη σε αρχέγονους ήχους. (βίντεο)


Μας ταξιδεύει με τη λύρα του στη Μαύρη Θάλασσα και το Αιγαίο, με “βάρκα” την αρχαιοελληνική ποίηση. Αυτοδίδακτος, ο μουσικοσυνθέτης Παντελής Παυλίδης, μας μυεί σε αρχέγονους ήχους με τη λύρα του, που είναι φτιαγμένη ακριβώς, όπως την περιγράφει ο μύθος, σύμφωνα με τον οποίο, τη δημιούργησε ο θεός Ερμής και την προσέφερε στον θεό του φωτός, τον Απόλλωνα.