Pages

18 Δεκ 2016

Ποντιακές παροιμίες. Μέρος πρώτο.

Αδάμ’ς αιΐδα ‘κ’ είχεν και πυτίδα εσέρευεν.

Ο Αδάμ γίδια δεν είχε και πυτιές μάζευε.

Λέγεται: Γι αυτόν που προσπαθεί ν’ αποκτήσει πράγμα που δεν το χρειάζεται.

Πυτιά=στομάχι  αρνιού που ως τη σφαγή τρέφεται με γάλα,  και αφού ξηρανθεί, χρησιμεύει στην παρασκευή τυριού ως μαγιά.

                                                                                                        

Αλεπόν τρώει κι η ζεπίρα πρέσκεται.

30 Οκτ 2016

Με έντονο ποντιακό χρώμα και την ποντιακή λύρα, οι εκδηλώσεις της ελληνορωσικής φιλίας.

Το βράδυ της Δευτέρας 24 Οκτωβρίου 2016, θα είναι πλέον μια σημαδιακή ημέρα για τον ελληνισμό της Ρωσίας και των χωρών της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Στο παλάτι του Κρεμλίνου της Μόσχας, λίγα μέτρα από το Προεδρικό Μέγαρο έγινε μια συμβολική εκδήλωση όπου κυριάρχησε η ποντιακή λύρα, η μουσική και οι χοροί του αλησμόνητου Πόντου, όπου οι Έλληνες της Ρωσίας, αισθάνθηκαν ότι σε αυτό το μέρος έχουν τη δική τους συμβολή. Και συνοδοιπόροι σε αυτό το ταξίδι τη μνήμης, αλλά και της ελπίδας, ήταν και χιλιάδες Μοσχοβίτες οι οποίοι ήρθαν να παρακολουθήσουν μια

17 Σεπ 2016

Μαθήμα Ποντιακής λύρα Νο 25 "Το τσάμπασιν"(βίντεο)

Στις 13 Σεπτεμβρίου 1913 κάηκε το “Τσάμπασιν” (Çambaşı), το μεγαλύτερο παρχάρ΄ της περιοχής Κοτυώρων, μιας μικρής παραθεριστικής πόλης, που βρισκόταν σε ένα οροπέδιο ύψους 2.000 μέτρων σε απόσταση 57 χλμ νοτίως της παραθαλάσσιας πόλης. Η πυρκαγιά ξεκίνησε τυχαία

4 Σεπ 2016

5000 χορευτές θα περικυκλώσουν τη ΔΕΘ με τον Ποντιακό χορό Ομάλ για το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες!

Ένα όραμα δεκαετιών ετοιμάζεται να πάρει πλέον σάρκα και οστά διεκδικώντας την καταγραφή του στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

Μία θέση λοιπόν στα ρεκόρ Γκίνες θα διεκδικήσουν οι θεατές που θα παρευρεθούν στη συναυλία «Μαζί…με ψυχή!» με τους αδελφούς Κωνσταντίνο και Ματθαίο Τσαχουρίδη, κατά τη διάρκεια της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ)

25 Ιουλ 2016

Μάθημα ποντιακής λύρας Νο 24 Τρυγώνα. (Βίντεο)

Με την ονομασία τρυγόνα (θηλυκό τρυγόνι) φέρεται ένας από τους λιγότερο γνωστούς ποντιακούς χορούς.

Πρόκειται για σχετικά βουκολικό κεφάτο σιγανό χορό, απλό στη μορφή του, με το χαρακτηριστικό του αριστερόστροφου, ανήκει δηλαδή στους λίγους ποντιακούς χορούς, που χορεύονται από δεξιά προς τα αριστερά. Οι κινήσεις του χορού

29 Μαΐ 2016

Μαθήματα ποντιακών χορών Νο 9. Σερενίτσα Κάρς.(βίντεο)

Αφού μάθαμε από την προηγούμενη ανάρτηση να το παίζουμε στην λύρα, ας μάθουμε τώρα και να το χορεύουμε που μεταξύ μας τώρα.... είναι και πιο εύκολο! 
Ας αφήσουμε όμως τους ειδικούς να μας μιλήσουν για  τα λαογραφικά στοιχεία και την χορογραφία όπως τα παίρνουμε από την περιγραφή που συνοδεύει το βίντεο στο youtube.

Λαογραφικά στοιχεία
Μεικτός δεξιόστροφος χορός που έχει 16 βήματα και που προπορεύεται πάντα το δεξί πόδι. Η λαβή είναι με τα χέρια παράλληλα προς το σώμα και

26 Μαΐ 2016

Μάθημα ποντιακής λύρας Νο 23. Σερενίτσα. (βίντεο)

Σερανίτσα. Παραδοσιακός ποντιακός χορός περιοχή Χεροίανα, νοτιοδυτικά της Αργυρούπολης. Το βίντεο δείχνει πώς να παίζεται (ενδεικτικά) αυτό το τραγούδι στην κεμεντζέ (ποντιακή λύρα). Δείχνει τη βάση της μελωδίας. Αρχικά, απλά χωρίς τρέμουλα και στη συνέχεια πιο σύνθετα.


Νότες:

21 Μαρ 2016

Αρχαίες λέξεις που διασώζονται στην Ποντιακή διάλεκτο

Αρχαίες λέξεις που διασώζονται στην Ποντιακή διάλεκτο
της Αρχοντούλας Κωνσταντινίδου

Η ποντιακή διάλεκτος αποτελεί μία από τις τέσσερις διαλέκτους της νέας ελληνικής γλώσσας και είναι άμεση απόγονος της ιωνικής διαλέκτου της αρχαίας

25 Φεβ 2016

Παρουσίαση του παραμυθιού «Ο Θόδωρον και το κοκκύμελον» του Κοσμά Τσίναλη

Το πρώτο παραμύθι στην ποντιακή διάλεκτο, ξεκίνησε το μεγάλο του ταξίδι στο αναγνωστικό κοινό. Η πρώτη παρουσίαση του παραμυθιού «Ο Θόδωρον και το κοκκύμελον» του Κοσμά Τσίναλη πραγματοποιήθηκε, στην γενέτειρα του συγγραφέα, την Άψαλο Αριδαίας, με μεγάλη επιτυχία. Την συνδιοργάνωση της εκδήλωσης ανέλαβαν το Δημοτικό Σχολείο του χωριού, και ο πολιτιστικός / μορφωτικός σύλλογος.

Η αίθουσα κατάμεστη και το κοινό με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον παρακολούθησε την  εκδήλωση. Τον συντονισμό είχε ο δ/ντης του Δημοτικού Σχολείου  Γιώργος Ράπτης, ο οποίος προλόγισε  μιλώντας με θερμά λόγια για τον συγγραφέα.

13 Ιαν 2016

Κοτζά Αναστάς - Ο τελευταίος ακρίτας του Πόντου

Η ζωή και η δράση του Αναστάσιου Παπαδόπουλου είναι ένα κομμάτι από το πάζλ των γεγονότων που διαδραματίστηκαν την περίοδο 1915-1922 στον Πόντο. Ο νεαρός οπλαρχηγός ήταν από τους πρωτοπόρους της Αντίστασης στα δύσκολα χρόνια της ποντιακής γενοκτονίας και πέρασε στην ιστορία και στο θρύλο ως Κοτσά Αναστάς (Μεγάλος Αναστάσης). Γεννήθηκε το 1896 στο χωριό Εντίκ Πουνάρ της Έρπαα (αρχαία Ηράκλεια) και ήταν γιος πολύτεκνης αγροτικής οικογένειας και εγγόνι ιερέα. Μεγάλωσε μέσα σε ένα ελληνορθόδοξο περιβάλλον και γαλουχήθηκε με τα νάματα και τα ιδανικά του ανθρωπισμού και της ελευθερίας. Από μικρός έδειξε ότι ήταν ατίθασος και δυναμικός χαρακτήρας, με σπάνιες όμως ευαισθησίες υπέρ των αδύναμων και των κατατρεγμένων.